keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Rahkasämpylät

Googlailin taannoin ohjeita, joihin saisin kaapista kohta vanhentuvan psylliumin käytettyä. Törmäsin rahkasämpylöihin, joiden otsikko jo kertoi niin hyvää, että niitä oli päästävä testaamaan.

Alkuperäinen ohje on Tää toimii - blogista, omani pienin muunnelmin. Päätin myös tehdä kaksinkertaisen taikinan kerrallaan, koska iltapäivällä kotituva mieheni tulee varmasti vetämään näitä isomman satsin jälleen mahaansa.
Tällä taikinalla syntyi 20kpl keskikokoisia sämpylöitä.

IMG_7007 IMG_7012

Rahkasämpylät 

1 iso prk (500g) maitorahkaa
5dl vettä
2 tl psylliumia
2 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa (vaihtoehtoisesti myös siirappia)
4 dl kaurahiutaleita
0,5dl öljyä
4dl ruisjauhoa
4dl kokojyväpitoista sämpyläjauhoa

Lämmitä rahka ja vesi kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon psyllium ja annata turvota n. 10min. Lisää hiiva, suola, hunaja, kaurahiutaleet ja öljy taikinaan. Sekoita jauhot keskenään ja lisää ne vähän kerrassaan. Taikina jää tahmeaksi. Anna levätä hetken aikaa peitettynä. 
Pyörittele taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä. Itse käytin reilusti jauhoja käsissäni pyörittelyvaiheessa, sillä taikina jää helposti käsiin kiinni.
Halutessaan voi voidella sämpylät maidolla, minä en voidellut.
Paista uunissa 225c ja 15-20min.

Suosittelen!

2 kommenttia: